Du har måske set den hos et vennepar, en kammerat eller hos en i familien. Den kommer i mange forskellige størrelser og udformninger – men fælles for dem alle er, at de giver lys, varme og liv i stuen, sommerhuset eller på terrassen.
Man har givet dem navnet biopejse – og du har måske også hørt om dem som ethanolpejse eller bioethanolpejse. Hvorom alting er, så er det et udtryk for den samme genstand; nemlig et lille ildsted du kan placere (næsten), hvor du vil.
En biopejs har den gode egenskab, at den ikke soder eller oser. Det betyder, at du kan få hyggen fra en almindelig pejs eller brændeovn – uden at være afhængig af en skorsten. Biopejsen er ligeledes meget billigere end en almindelig pejs, og den er nemmere at holde ren samt vedligeholde. Det lyder som en god handel, ikke?
Biopejsens ’brænde’
Det er nok ikke nogen hemmelighed, at en almindelig pejs eller brændeovn bruger træ, briketter eller kul. Det gør biopejsen heldigvis ikke, for så ville du ikke holde ret længe med en tændt biopejse i lokalet. En biopejse brænder på det organiske bioethanol, der er produceret ud fra naturlige materialer; eksempelvis kartofler, roer og majs.
Bioethanol bruges ikke kun til optænding i en biopejse – det bliver fx også brugt som tilsætning til benzin, for at gøre kørslen lidt grønnere. Bioethanol er meget rent, og derfor soder det ikke ved afbrænding. Det er faktisk så rent et produkt, at du uden problemer kan blande det op med vand, for at forlænge brændtiden.
Biopejse bliver mere og mere populære herhjemme, og det er faktisk ikke så mærkeligt. Du kan nemlig finde en biopejs, der passer ind i dit hjem – uanset hvor stort eller småt det så måtte være. Biopejsen kommer nemlig i forskellige modeller, der er beregnet til at stå på bordet, på gulvet eller til at hænge på væggen.
Her på siden elsker vi biopejse – og det håber vi også, at du gør.
Skriv et svar